Роль міжнародних організацій у сучасному світі - O. V. Babarytskyi; A. I. Ignatieva; I. K. Budnik (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті проведено комплексний огляд та аналіз ролі міжнародних організацій у сучасному світі. Окрему увагу приділено різним типам міжнародних організацій, зокрема міжурядовим і неурядовим, а також їх функціям у вирішенні глобальних проблем, сприянні врегулюванню конфліктів, підтримці стабільності та розвитку, наданні гуманітарної допомоги та розвитку економічних і культурних зв’язків між державами. Описано основні види міжнародних організацій, їхню класифікацію, зокрема, за формою, характером членства та їх територіальним охопленням. Акцентовано на важливості регіональних організацій, таких як НАТО та Асоціація держав Південно-Східної Азії, які активно сприяють розвитку співпраці між країнами в рамках своїх регіонів і мають стратегічне значення для глобальної стабільності.