Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Taburculuk Planlamasına İlişkin Algı Düzeyleri - Azad Deniz; Şakir Yıldız; Sibel Marangoz; Melisa Güven; Derya Bilge Türkmen; Hamdiye Banu Katran; Berfin Baki (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Taburculuk planlaması hastaların mevcut ve taburcu olduktan sonraki bakım ihtiyaçlarının var olan bilgi ve kaynaklarla değerlendirilmesi sürecidir. Amaç: Araştırma cerrahi yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerin taburculuk planlamasına ilişkin algı düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı.Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı olan araştırmada katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kartopu örnekleme yöntemi kullanıldı ve Türk Yoğun Bakım Hemşireler Derneği üyeleri (1256 üye) aracılığıyla katılımcılara e-posta gönderilerek ulaşıldı. Türkiye genelinde Ocak 2023 - Nisan 2023 tarihleri arasında çalışmaya katılan 228 cerrahi yoğun bakım hemşiresi ile yürütüldü. Veri toplama aracı olarak Hemşire Sosyo-Demografik Tanılama Formu ve Yoğun Bakım Hemşirelerinin Taburculuk Planlaması Algı Ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi, istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. Ölçek puan ortalamaları normal dağılıma uymadığı için değerlendirmede Mann Whitney U testi ile Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Tüm istatistikler için anlamlılık düzeyi p lt; 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan katılımcıların çoğunluğunun 26 - 33 yaş aralığında olup %50,9’unun ise 1- 4 yıldır cerrahi yoğun bakım ünitesinde çalıştıkları saptandı. Katılımcıların %65,4’ü taburculuk planı yaptığını belirtirken, %85,5’i ise yoğun bakımda “taburculuk” kavramını servise taburculuk olarak düşündüğünü bildirdi. Yoğun bakım ünitelerinde çalışmaktan memnun olan hemşirelerin memnun olmayanlara göre taburculuk planlaması algılarının istatistiksel olarak daha yüksek olduğu belirlendi (p lt; 0,05). Sonuç: Cerrahi yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin taburculuk planlaması algı düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edildi ve hemşirelerin taburculuk planlaması yaparken kendi rollerini ve sorumluluklarını bilmede yeterli düzeyde olmadıkları, bu konuda bilgilendirme ihtiyaçlarının olduğu belirlendi.