Kształtowanie się instytucji świadka koronnego w prawie amerykańskim - Arkadiusz Lach Lach (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Instytucja świadka koronnego (King’s evidence, Queen’s evidence) wywodzi swoje początki ze średniowiecznego procesu angielskiego. Jej istota polega generalnie na ofiarowaniu współsprawcy przestępstwa bezkarności, zmniejszenia kary lub innych korzyści w zamian za ujawnienie pozostałych sprawców, dostarczenie przeciwko nim dowodów, wydanie uzyskanych korzyści.