Dzieje wawelskiego grobu królowej Jadwigi Andegaweńskiej okiem archeologa - Dariusz Niemiec (Folia Historica Cracoviensia)
W artykule szczegółowej analizie poddano najstarsze przekazy pisane oraz wyniki badań archeologicznych dotyczące przekształceń grobu królowej Jadwigi Andegaweńskiej, które miały miejsce w epoce przed beatyfikacją i kanonizacją pierwszej małżonki Władysława Jagiełły. W wyniku tej analizy należy uznać, że doczesne szczątki królowej Jadwigi Andegaweńskiej wraz z córeczką Elżbietą-Bonifacją musiały być pierwotnie, tj. 19 lipca 1399 roku, pochowane pod posadzką w podwyższonej lewej partii gotyckiego prezbiterium katedry krakowskiej i przykryte płaską płytą nagrobną wpuszczoną w poziom posadzki, którą ze względu na napór pielgrzymów już przed 1426 rokiem musiano odgrodzić i otoczyć żelazną kratą.