REKLAM VASITASIYLA ORTAYA ÇIKAN SALDIRGAN TİCARİ UYGULAMALAR - Firdevs Savaş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
1986tarihli İsviçre Haksız Rekabete Karşı Kanunu’ndan esinlenerek kaleme alınan6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda haksız rekabete dair hükümlerde önemlideğişikliklere gidilmiştir. Bu değişikliklerden biri, Türk Ticaret Kanunu 55.maddesi ile haksız rekabet hallerinin çoğaltılmasıdır. Yeni eklenen haksızrekabet hallerinden biri ise Türk Ticaret Kanunu m. 55/1, a-8’ de sayılan“müşterinin karar verme özgürlüğünü özellikle saldırgan satış yöntemleri ilesınırlamak” tır. Saldırgan satış yöntemleri, ticaretin giderek yaygınlaşması veözellikle tüketicileri hedef alan ikna yöntemleriyle karar verme özgürlüğünükısıtlayan uygulamalardır. Reklamlar yoluyla ortaya çıkan saldırgan uygulamalarise hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple çalışmamızdareklamlar, satış yöntemleri açısından değerlendirilecek ve bu reklamların TürkTicaret Kanunu m. 55/1, a-8 anlamında haksız rekabet teşkil edip etmediğitespit edilecektir.