Zenona Fajfera teoria liberatury - Justyna Urban (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Окреслено і критично проаналізовано теорію лібератури, запропоновану Зеноном Файфером і розвинуту, зокрема, Катажиною Базарнік. Поняття лібератури (liberatura від лат. liber = „книжка”) відоме уже 13 років і навіть було прийняте в польському літературознавстві. Закордонні спеціалісти вважають, що це поняття заповнило існуючу лакуну в словнику літературних термінів, і тому воно є корисним. Доводиться, що оскільки поняття стосується явищ, котрі існували в літературі чи не від початку письменства, історія лібератури значно старша, ніж сам термін.