Система запуску двигуна вертольота з цифровим широтно-імпульсним модулятором напруги живлення безколекторного двигуна постійного струму - Денисов О.І.; Бурсала О.Л.; Бурсала О.О.; Шаповалов О.Л.; Башинський К.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Розроблено систему запуску газотурбінного двигуна (ГТД) вертольота, в якій управління комутато- ром безколекторного двигуна постійного струму (БДПС) здійснюється за допомогою цифрового блоку з cінусоїдальним законом широтно-імпульсної модуляції (ШІМ). В результаті знижуються амплітуди вищих гармонік в напрузі живлення БДПС і з системи запуску виключається дискретна силова ланка, що регулює постійну напругу на вході комутатора, що покращує ККД і знижує електромагнітні перешкоди. Отримана передавальна функція комутатора БДПС, система управління якого реалізує закон синусоїдальної ШІМ. У ній, на відміну від відомих уявлень, врахована дискретність системи в широкому діапазоні регулювання. Запропо- новано рекомендації з налаштування регулятора системи на кінцеву тривалість процесу запуску ГТД.