5-6 YaşÇocuklarinin Akran İlişkileri ve Sosyal Konumlarinin Okula Uyum Düzeyleri Üzerindeki Yordayici Etkisi Boylamsal Çalışma - Hatice Erten; Hülya Gülay Ogelman (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmanın amacı, 5-6 yaşçocukların akran ilişkilerinin ve sosyal konum düzeylerinin birlikte, okula uyum düzeyi üzerinde yordayıcıetkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Denizli ili merkezinde, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde okul öncesi eğitim almaya devam eden 175 91 kız, 84 erkek çocuk ve 12 anaokulu öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama araçlarıolarak “Kişisel Bilgi Formu, Ladd ve Profilet Çocuk DavranışÖlçeği, Akranların Şiddetine Maruz Kalma Ölçeği, 5-6 YaşÇocukları İçin Okul Uyumu Öğretmen Değerlendirme Ölçeği, Resimli Sosyometri Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde; çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, 5-6 yaşçocuklarının eğitim-öğretim yılıboyunca, dört ölçüm içindede olumlu sosyal davranışdeğişkeninin okula uyum düzeyini en yüksek düzeyde yordayan değişken olduğu bulunmuştur. Genel olarak okula uyumu yordayan diğer değişkenler ise; korkulu kaygılıolma, saldırganlık, sosyal olmayan davranış, aşırıhareketlilik ve sosyal konumdur. Okula uyumu istatistiksel açıdan anlamlıolarak yordamadığıtespit edilen değişkenler; dışlanma ve akran şiddetine maruz kalma değişkenleridir. Olumlu sosyal davranışve sosyal konum düzeyleri arttıkça okula uyum düzeylerinde artışmeydana gelmektedir. Korkulu-kaygılıolma, sosyal olmayan davranış, aşırıhareketlilik ve saldırganlık değişkenlerinin düzeyleri arttıkça okula uyum düzeyinde azalma görülmektedir.