CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS - Marita Koszarek (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
Klastry stanowią silne motory rozwoju ekonomicznego w Unii Europejskiej. Klastry i ich aktorzy mogą uzyskać znaczne korzyści z silnej marki, jednakże zmagają się z wieloma wyzwaniami w zakresie marketingu i brandingu. Specyfika klastrów, m.in. wielość partnerów, utrudnia stworzenie silnej tożsamości marki. W niniejszym artykule wskazana jest potrzeba stworzenia nowego podejścia do działalności w zakresie marketingu i brandingu z uwzględnieniem specyfiki klastrów. Celem badania, na którym opiera się artykuł, była analiza aktualnych działań w zakresie marketingu i brandingu podejmowanych przez polskie klastry oraz identyfikacja głównych wyzwań, z którymi się mierzą w tym zakresie. W artykule wskazano, w jaki sposób marketing i branding może być użyty w zakresie strategicznego rozwoju klastrów. Zaproponowano także uwzględnienie specyfiki klastrowej przy wykorzystaniu narzędzi i kanałów w marketingu. Ponadto zaproponowane zostały działania na poziomie polityki klastrowej, uwzględniające wyniki badania.