"Olet aina kasvattaja näissä pienissä kylissä” – Varhaiskasvattajien työ ja elämä kulttuurisesti moninaisessa pohjoisessa - Riikka Kess (Journal of Early Childhood Education Research)
Kerronnallinen tutkimus tarkastelee varhaiskasvattajien työtä ja elämää kulttuurisesti moninaisessa pohjoisessa. Aineisto koostuu kahdenkymmenenneljän varhaiskasvattajan vertaishaastatteluista. Tutkimuksessa kysytään: Miten varhaiskasvattajat kertovat yhdessä kasvattajana olemisesta kulttuurisesti moninaisessa pohjoisessa? Tutkimustulokset osoittavat, että pohjoisen kasvattajat tasapainoilevat kuulumisen ja kuulumattomuuden kysymysten välillä niin henkilökohtaisessa arkipäivän elämässään kuin työssään varhaiskasvattajina. Lisäksi tutkimuksen tulosten mukaan varhaiskasvattajien yhdessä kerrotut identiteetit muotoutuvat merkityksellisten paikkojen, ajallisuuden ja yhteisöjen välimaastossa. Tutkimustulokset myös osoittavat, kuinka kasvattajien ammatillinen ja henkilökohtainen elämä kietoutuvat tiiviisti yhteen. Lisäksi tutkimustulokset havainnollistavat, kuinka eettinen tasapainoilu kietoutuu kasvattajien pedagogisiin käytänteisiin ja päivittäisiin kohtaamisiin kulttuurisesti moninaisissa kasvatusyhteisöissä. Tutkimuksessa myös korostuu pohjoisen merkitys kasvattajille. Tutkimuksessa on luotu uusi käsite, paikkasidonnaiset kerronnalliset identiteetit, joka haastaa tunnistamaan paikan merkityksen kasvattajien identiteeteille. Tutkimuksen perusteella ehdotetaan, että varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksissa tulisi entisestään vahvistaa opiskelijoiden kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää osaamista sekä tarkastella paikan merkitystä opiskelijoiden kehittyvien identiteettien kannalta. Lisäksi tutkimuksessa käytetty vertaishaastattelumenetelmä tarjoaa kerronallisen tutkimuksen kentälle uudenlaisen metodologisen lähestymistavan.