Dijital Dönüşümle Radyoda Podcast İçeriklerin Üretilmesi ve İncelenmesi: ‘Ntv Radyo’ Örneği - Hülya Semiz Türkoğlu; Mahmut Enes Ağca (Selçuk İletişim)
Podcast içerikler dijital dönüşüm sürecinin bir ürünü olarak mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte rağbet görmeye başlamıştır. Podcastler, bir içerik türü olmasının yanı sıra aynı zamanda bir iletişim biçimi olarak da öne çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmada, NTV Radyo’da yer alan podcast programların yapısal analizi Carvalho, Aguiar ve Marcel’in 2009 yılında ortaya koyduğu sınıflandırma yönteminin uyarlanmasıyla analiz edilmiştir. Bu yöntemle, podcastlerin üretim sıklığı, içeriklerin süreleri, ele alınan konu başlıklarının ve içerik üreticilerinin kimler olduğu gibi sorulara yanıt aranmaktadır. Araştırmada, konu edilen radyo kanalının canlı yayın akışında yer alan podcastler 15 günlük süre içerisinde analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, NTV Radyo bünyesindeki podcast içeriklerin Türkiye’deki diğer geleneksel yayıncıların podcast içeriklerine kıyasla zengin çeşitlilik yapısına ve daha düzenli bir yayın ömrüne sahip olduğu, deneyimli bir yayıncılık anlayışıyla hareket ettiği ve uzun vadeli podcast üretimine yöneldiği ortaya konmuştur. Üretilen podcastlerin, podcast yayıncılıkta dinleyicilerin tercih eğilimleri ile örtüştüğü tespit edilmiştir. Buna karşılık, podcast içerik üretiminde yer alan amatör ruh NTV Radyo tarafından üretilen podcastlerde yer almamaktadır. NTV Radyo podcastlerinin tamamının alanında uzman kişiler ve medya profesyonelleri tarafından hazırlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’de podcast üretiminde öncü bir konumda olmasına rağmen NTV Radyo’nun dünya genelinde yaygın podcast anlayışı ile örtüşmeyen, podcast yayıncılık konusunda geliştirilmesi gereken yönleri bulunmaktadır.