Atopiniu dermatitu sergančių asmenų nerimo, depresiškumo, dėmesingo įsisąmoninimo kaip bruožo ir psichologinės gerovės ryšys: teorinis modelis ir pirminis empirinis bandymas - Goda Tamašauskienė; Antanas Kairys (Psichologija)
Atopiniu dermatitu (AD) sergantys asmenys pasižymi mažesne psichologine gerove ir nerimo bei depresiškumo simptomais, kurių išreikštumas didėja esant ūmesnei ligos formai. Pastaraisiais metais bandoma atkreipti dėmesį į psichologinius ligos aspektus, kurie gali būti svarbūs sėkmingam AD gydymui. Vienas iš jų galėtų būti dėmesingo įsisąmoninimo kaip bruožo (DĮB) stiprinimas. Tyrimo tikslas – pasiūlyti teorinį AD sergančių žmonių psichologinės gerovės prognostinių veiksnių modelį ir atlikti pirminį empirinį jo bandymą. Tyrime dalyvavo 52 18–49 metų AD sergantys suaugusieji (84,6 % moterų ir 13,5 % vyrų). Įrankiai: Paciento papildomas egzemos matas (POEM), Becko nerimo aprašas (BAI), Becko depresijos aprašas II (BDI-II), Papildomoji lietuviškoji psichologinės gerovės skalė (LPGS-P), Penkių aspektų dėmesingo įsisąmoninimo klausimynas (FFMQ). Tyrimui atlikti pasirinkta koreliacinė tyrimo strategija. Nustatyta, kad nerimas ir depresiškumas buvo neigiamai susiję su DĮB ir su psichologine gerove, o DĮB turėjo teigiamą ryšį su psichologine gerove. Prognozuojant AD sergančių asmenų psichologinę gerovę išryškėjo DĮB svarba.