Tekirdağ Koşullarında Ayçiçeğinin Su Tüketimi - Tolga Erdem (Journal of Agricultural Sciences)
Tekirdağ koşullarında 1998 ve 2000 yılları arasında yürütülen bu çalışmada, yüzey sulama (kapalı karıklarda göllendirme) yöntemi ile sulanan ayçiçeği bitkisinin onar günlük periyotlar İçin ölçülen su tüketimi değerleri bazı referens bitki su tüketimi tahmin eşitlikleri ile hesaplanan değerler İle karşılaştırılmıştır Sonuçta, ayçiçeği bitkisinin mevsimlik su tüketimi ortalama olarak 804.37 mm olarak ölçülmüştür. Ayrıca, deneme koşulları için ayçiçeği bitkisinin sulama zamanı planlamasında bitki su tüketimi tahmininde Penman yönteminin FAO modifikasyonunun daha sağlıklı sonuç verdiği belirlenmiş ve bu yönteme ilişkin bitki katsayısı (kc) eğrisi hazırlanmıştır.