Inteligentny agent – teoria i perspektywy - Marcin Składanek (Kwartalnik Filmowy)
Celem artykułu jest przybliżenie pojęcia inteligentnego agenta, standardowego terminu w badaniach nad sztuczną inteligencją, a coraz częściej stosowanego w odniesieniu do szeroko rozumianej informatyki. Z grubsza jest to nazwa względnie autonomicznego (i aktywnego) systemu komputerowego, zdolnego do interaktywnej komunikacji z odbiorcą i reagowania na zmieniające się otoczenie. Złożona natura systemu sprawia, że jesteśmy skłonni przypisać mu podejście intencjonalne (strategia interpretacji zachowań), a także prawdziwość, niesprzeczność i racjonalność. Agent funkcjonuje na trzech płaszczyznach: teoretycznej, systemowej i na płaszczyźnie języka programowania. Nie jest to tylko kwestia techniczna, dlatego w programowanie zaangażowane są kognitywistyka, psychologia, filozofia, teoria komunikacji i teoria mediów. Dlatego konieczne jest przyjęcie antropomorficznego podejścia do projektowania komputerów.