Aeginalı Paul: Bizans döneminde ünlü bir cerrah ve tıp doktoru - Berrin Okka (Genel Tıp Dergisi)
Aeginalı Paul MS.625–690 , Aegina adasında doğmuş ve tıp eğitimini İskenderiye’de almıştır. Hayatı ile ilgili fazla bilgi bulunmayan Paul’un çok fazla seyahat yaptığı bilinmektedir. Yetenekli bir cerrah olan Paul, Bizans doktorlarının en ünlülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zamanının tıp ansiklopedisi olan ve yedi kitaptan oluşan Epitom’u yazmıştır. Kitabının orijinal adı “Epitomes iatrikes biblio hepta” Latince adıyla “Epitomae medicae libri septem” ’dır. Aeginalı Paul, Yunan ve Roma tıbbının korunmasında önemli bir rol oynamıştır. Özellikle cerrahi işlemlerle ilgili olan altıncı kitabının cerrahi tarihi için ayrı bir önemi vardır. Cerrahi ile ilgili olan altıncı kitabında litotomi, herniotomi, parasentez, meme amputasyonu ve trakeostomi gibi cerrahi işlemlerin orijinal anlatımları bulunmaktadır. Paul kitabında, göz ameliyatları, diş çekimi, tonsillektomi ameliyatı, burundan polip alınması gibi diğer bazı cerrahi işlemleri de açıklamıştır. Epitom’un yedinci kitabında sadece ilaçlardan söz edilmektedir. Kitap 600 adet bitki ve 80 adet botanik ol- mayan karışımlardan oluşan bir alfabetik katalogu içermekte ayrıca bu ilaçların farmakolojik özellikleri anlatılmaktadır. A e g i n a l ı Paul, Hipokrat’ın ayak izlerini takip etmiş, görüşlerinde Galen’in yazılarını temel almıştır. Sadece kendi dönemini değil sonraki za- manları da etkilemiştir. Bir tıp ansiklopedisi olan kitabı Epitom ile batı ve doğu tıbbı arasında bir iletişim kurmuş, bilgisini ve pek çok cerrahi deneyimini günümüze kadar taşımıştır