Boom turystyczny w Islandii – wyzwania zrównoważonego rozwoju - Agnieszka Bołdak; Agata Stefanowska; Michał Niwiński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Islandia jako wyspa wyjątkowa zarówno pod względem walorów przyrodniczych jak i kulturowych, stwarza doskonałe warunki do uprawiania różnych form turystyki i rekreacji nastawionych na kontakt z naturą. Obecnie turystyka stała się jedną z dominujących gałęzi gospodarki tego kraju. Gwałtowny rozwój turystyki powoduje proporcjonalny wzrost oddziaływania na zasoby naturalne Islandii. W odniesieniu do wielkości wyspy i jej położenia na obszarach arktycznych, nawet niewielki ruch turystyczny powoduje zmiany w środowisku naturalnym. Władze Islandii dostrzegają wyzwania, jakie stoją przed nimi w kontekście dalszego rozwoju branży turystycznej i podejmują działania mające na celu zrównoważony rozwój tego obszaru. Celem niniejszego artykułu jest analiza wpływu rozwoju turystycznego Islandii na walory przyrodnicze wyspy w odniesieniu idei zrównoważonego rozwoju.