Orta Çağ'da Anadolu'nun Parlayan Merkezlerinden Biri: Bayburt - Mutlu Adak (Ahbar)
Bu çalışmada Anadolu’nun Orta Çağ’da dikkat çeken kentlerinden biri olan Bayburt ele alınmıştır. Orta Çağ’da dönemin kaynaklarında ve seyyahların anlatılarında yer alan Bayburt kentinin ve çevresinin özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Kentin ve çevresinin Orta Çağ’daki coğrafî, tarihî, siyasî, kültürel ve ekonomik durumu hakkında bilgi verilmiş ve Bayburt’un öne çıkan özellikleri vurgulanmıştır. Özellikle Türk fethinden sonra Bayburt’un ve çevresinin gelişme gösterdiği kaynaklara yansıdığı belirtilmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuç Bayburt’un XI.-XV. yüzyıllar arasında Anadolu’da tarım, hayvancılık, maden, ulaşım, transit ticaret, kültür ve güvenlik açısından önemli kentler arasında olduğudur. Bu coğrafî konum ve özellikleri ile kent Anadolu’da Orta Çağ’ın gelişimiyle dikkat çeken merkezlerinden biri olmuştur.