Geneza i przesłanki członkostwa małych miast w sieci Cittàslow. Przykłady z Niemiec, Włoch i Polski - Urszula Kaczmarek; Tomasz Kaczmarek (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Artykuł odnosi się do kwestii przesłanek i genezy przyjęcia przez wybrane miasta europejskie ścieżki rozwoju w oparciu o założenia koncepcji slow city, a także zbadania, na ile członkostwo w sieci Cittàslow jest znane i akceptowane społecznie. Badania przeprowadzono w dwunastu miejscowościach w północnych Niemczech, w środkowych i południowych Włoszech i w kilku regionach Polski. Głównymi metodami były standaryzowane wywiady pogłębione z burmistrzami miast oraz ankiety wśród ich mieszkańców. Kulturowo-narodowy ogląd koncepcji Cittàslow ma szeroki zakres i może być pomocny dla oceny uniwersalności samej koncepcji i jej wdrażania. Przedstawiona w niniejszym artykule implementacja idei slow city w małych miastach opiera się na koncepcji nowego lokalizmu, w której ważnym elementem rozwoju jest podatność małych miast na innowacje, w tym innowacje społeczne pochodzące ze źródeł zewnętrznych (tu międzynarodowe stowarzyszenie – sieć małych miast).