Türkiye’de 1992 Yılında Kurulan Devlet Üniversitelerinin Performans Programlarının Karşılaştırmalı Bir Analizi - Murat Ali Dulupçu; Aslı Günay (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Türkiye’de2006 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunuile beraber kamu idarelerinde stratejik yönetim anlayışı uygulanmayabaşlanmıştır. Bu yeni yönetim anlayışı stratejik planlamaya, ve stratejik amaçve hedeflerle uyumlu hazırlanması gereken performans programlarınadayanmaktadır. Bu çalışmada içerik analizi yöntemini kullanarak, Türkiye’de1992 yılında kurulan 23 devlet üniversitesinin 5018 sayılı Kanunun kabulününardından hazırladıkları ilk stratejik planlarla ilişkili performans programlarıincelenmiştir. Bu kapsamda üniversitelerin performans programlarında yer alanperformans göstergelerinin hangi başlıklar altında kümelendiklerigösterilmiştir. Böylelikle, bu çalışmanın Türkiye’de 5018 sayılı Kamu MaliYönetimi ve Kontrol Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra üniversitelerin performansprogramları düzeyinde yapılan ilk kapsamlı içerik incelemesidir. Elde edilenbulguların stratejik planlama sürecinde üniversitelere yol gösterici olacağıöngörülmektedir.