Međunarodna dimenzija priključenja Istre i Slovenskog primorja novoj Jugoslaviji - Slobodan Nešković (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Autor razmatra ulogu saveznika (V. Britanije, SAD i SSSR-a) u pitanju priključenja Istre i Slovenskog primorja od 1941. g. do Sporazuma o Julijskoj krajini (Beograd, 9.6.1945. g). Tekst toga Sporazuma donosi se u prilogu.