Особливості зовнішньополітичної стратегії Турецької Республіки у регіоні Південного Кавказу на сучасному етапі у контексті взаємовідносин з Азербайджаном і Вірменією - Лариса Коврик-Токар (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
Стаття присвячена специфіці сучасної зовнішньої політики Турецької Республіки у регіоні Південного Кавказу. Акцентується увага на передумовах та причинах трансформації зовнішньополітичного курсу Туреччини загалом і зміни пріоритетів на користь нормалізації двосторонніх відносин із країнами-сусідами, зокрема. Автор наголошує, що після завершення холодної війни зовнішні та внутрішні чинники обумовили застосування турецькими правлячими колами концепцій кемалізму, пантюркізму та неоосманізму, які у комплексі давали можливість Туреччині сформувати бачення власного місця країни у міжнародних відносинах. На межі ХХ – ХХІ ст. Туреччина визначила пріоритетні напрямки та принципи політики на регіональному та глобальному рівнях, які дали б можливість їй досягти рівня впливового міжнародного актора. У Південнокавказькому регіоні зосереджені безпекові, енергетичні та геополітичні інтереси Туреччини, реалізація яких не можлива без нормалізації взаємовідносин із Вірменією та Азербайджаном.