What Maisie Knew’deki Farklı Algılama Alanları - Özlem Özen (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Henry James’in What Maisie Knew’i çevresindeki yetişkinlerin farklıgerçekliklerinin parçalarından oluşan bir dünyasıolan genç roman kahramanıMaisie’yi konu alir. Bu makalede eleştirel dilbilim yaklaşımıyla, özne eyleme katılanın gücü ile nesne eylemden etkilenen katılımcı arasındaki ilişkiye bakarak Maise’nin dünyasındaki bazısöylemlerin tartışılmasıve şu sonuca varılmasıamaçlanmaktadır: Ebeveynlerinin çoğunlukla kendi annesinin öznelliği ve bencilliği Maisie’nin gerçekliği algılamasında hayal kırıklığına sebep olur. Edindiği çeşitli parçalanmıştecrübelere rağmen, Maisie gerçekliği kendi anlamlandırdığıbiçimde oluşturmayıbaşarır. Bu da ayrıca romanın modernist bir eser olarak değerlendirilmesine ışık tutacaktır.