Temel Bileşenler Analizi Ve K-Ortalama Kümeleme Yönteminin Birlikte Kullanımı: Bir Örnek Uygulama- Combined Use Of Principal Component Analysis And K-Clustering Method: A Case Study - Nilgün Şengöz; Gültekin Özdemir (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, veri setlerinin kümelenmesi için kullanılan yöntemlerden biri olan K-ortalama yöntemi incelenmiştir. Buna istinaden büyük ölçekte verilen veri setlerini kümelemekte bir takım zorluklar yaşandığından ötürü boyut indirgemede yaygın olarak kullanılan Temel Bileşenler Analizi yöntemi kullanılmıştır. 3 farklı kümeye ayrılmak istenen veri seti için öncelikle, k-ortalama yöntemi uygulanmış olup, toplamdaki hata sayısı 16 olarak görülmüştür. Sonrasında temel bileşenler analizi kullanılarak boyut indirgenmiş ve böylelikle 16 olan hata sayısı 13’e düşmüştür.