Mülkiyet Yapısı Bağlamında Türk Bankacılık Sektörünün Tarihçesi - The Historical Background Of Turkish Banking Sector In The Context Of Ownership Structure - Süleyman Şen; Ömür Süer (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Uzun yıllardan bu yana bir çok ülkede benimsenen finansal liberalizasyon politikaları ile birlikte, uluslararası ticari faaliyetler artan bir hızla gelişmeye devam etmektedir. Artan uluslararası ticaret faaliyetlerine paralel olarak, bankaların da uluslararasılaşması doğal bir sonuç olarak görülebilir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektörünün tarihsel gelişimini özetleyip, Osmanlı döneminden, günümüze kadar olan mülkiyet yapısındaki değişimleri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak, Osmanlı döneminden 2000 yılına kadar olan değişimler ele alınmakta, ardından Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri üzerinde durulmakta, son olarak da, kriz sonrası sektördeki gelişmeler aktarılmaktadır. Sözkonusu kriz sonrası Türk bankacılık sektöründeki yapısal değişiklikler ve özellikle de yoğun yabancı sermaye girişinin sistemin mülkiyet yapısında yarattığı radikal değişimler çalışmanın odağında yer almaktadır.