Аналіз функціонування систем управління державними інформаційними ресурсами - С.В. Сальник; А.С. Сторчак; К.К. Герасімов (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглядаються засоби обробки та функціонування державних інформаційних ресурсів. Визначено процеси формування і використання інформаційних ресурсів. Охарактеризовано складові інформаційно-телекомунікаційних систем. Розглянуто комплекс систем і механізмів захисту для забезпечення безпеки кіберпростору та основні характеристичні особливості сучасних інформаційних ресурсів. Визначено найбільш актуальні завдання, що вирішують інформаційно-телекомунікаційні мережі. Розглянуто елементи інформаційно-телекомунікаційних систем та вказані основні вразливості, які виникають при обробці державних інформаційних ресурсів. Визначено множину вимог до інформаційно-телекомунікаційних систем в кіберпросторі з метою обробки та збереження державних інформаційних ресурсів. Визначено зміст захисту державних інформаційних ресурсів. Запропоновано забезпечити безпеку державних інформаційних ресурсів з урахуванням вразливостей інформаційно-телекомунікаційних систем та їх властивостей. Запропоновано провести детальний аналіз вразливостей інформаційно-телекомунікаційних систем, загроз державним інформаційним ресурсам та атак.