بررسی تاثیر آمیختگی بر مشخصه‌های کمی و کیفی گونهEucalyptus camaldulensis Dehnh. و ویژگی‌های خاک پارک جنگلی لاله دزفول - اردوان حمیدی; سینا عطارروشن; رمضانعلی پوررستمی; محمدرضا تابش; سیامک کاتبی فر (زیست‌شناسی کاربردی)
نیاز روز افزون جامعه به چوب و کاهش سطـح جنگلها موجب شده که جنگلکاری‌ از جایگاه خاصی در برنامه-ریزیها برخوردار باشد. هدف مطالعه، بررسی اثر جنگلکاری خالص اکالیپتوس و آمیخته اکالیپتوس و کُنار بر خصوصیات رویشی و خاک توده‌ها در پارک لاله دزفول بود. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار جنگلکاری خالص اکالیپتوس، جنگلکاری آمیخته اکالیپتوس و کُنار در سه تکرار اجرا گردید. در مجموع 42 قطعه نمونه پیاده شد. خصوصیات‌ کمی اندازه‌گیری شده عبارت از قطر برابرسینه، قطر یقه، ارتفاع درخت، تاج پوشش، ضریب پایداری، ضریب کاهش قطری، حجم، وزن خشک برگ، شاخص سطح برگ، پهنای دوایر سالیانه و دانسیته چوب بود. برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک از هر قطعه سه نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی‌متر تهیه و با هم مخلوط گردید تا یک نمونه خاک ترکیبی برای انجام آزمایش‌های فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر برابر سینه، قطر یقه، ارتفاع، حجم و پهنای دوایر سالیانه اکالیپتوس به طور معنیداری در توده خالص بیشتر از آمیخته بود. بر اساس تحلیل مؤلفه‌های اصلی و به کمک خصوصیات رویشی اکالیپتوس، دو گروه اکولوژیک در طول محورهای اول و دوم تفکیک شدند که این گروهها هر کدام انطباق بالایی با محل نمونه‌برداری نشان دادند. بررسی خصوصیات خاک بین دو توده نشان داد که میزان پتاسیم، نیتروژن، فسفر، کربن آلی و درصد رطوبت اشباع به طور معنیداری در توده خالص بیشتر بود. در مجموع میتوان اذعان داشت که ویژگیهای رویشی در جنگلکاری خالص از آمیخته بهتر بود.