Scylla, Carcharoth, Kraken atd. O motivaci jmen kultivarů masožravých rostlin - Jan Holeš (Folia Onomastica Croatica)
Článek analyzuje dvě stě jmen kultivarů masožravých rostlin publikovaných v Carnivorous Plant Newsletter, tj. přibližně čtvrtinu všech známých kultivarů těchto rostlin. Vyskytují se mezi nimi jména tvořená z vlastních jmen i z apelativ. V prvním případě jde o jména kultivarů tvořená (a) z bionym, jmen skutečných nebo fiktivních osob a tvorů, a jména tvořená (b) z toponym a chrématonym. Zbylá jména jsou apelativního původu a obsahují slova přirovnávající rostliny k různým předmětům a jevům. Četná jména obsahují chromatické přívlastky. Motivace pojmenování některých jmen různými abstrakty je zastřená. Jména kultivarů obsahují množství vlastních jmen a obecných slov různým způsobem navozujících hrůzu a strach (jména postav z hororů a jména mytických nestvůr). Z apelativ jde o slova poutající pozornost k usmrcování kořisti, kdy jsou rostliny přirovnávány k nebezpečným zvířatům jako jsou žraloci či hadi. Tato motivace se zdá být pro tvoření jmen kultivarů těchto rostlin specifická.