İmajın Kurumsal İtibara Etkisi: Giresun Belediyesi Örneği - HAsan Güllüpınar; Tuba Tekmen (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Kurumun çevresi tarafından algılanış biçimi gösterilen davranış, üretilen ürün ya da hizmet ve busüreçte hedef kitlelerle kurulan iletişime dayalı olarak oluşmaktadır. Bu kaynak ve alıcı arasındaaktif olarak gerçekleşen iletişimin bir sonucudur. Aynı zamanda bu algıda geçmiş ve geleceğin izlerivardır. Geçmişte farklı sebeplerle kurum ve hedef kitleleri arasında kurulan etkileşime dayalı olarakgelişen toplam algı ve bunun gelecekle ilgili beslediği duygu kurumsal çıktılara bakışı etkilemektedir.Dolayısıyla bir kurumla ilgili çevresi tarafından iki tür algı tanımlanabilir. Bunlardan ilki; davranış,ürün ya da hizmet nedeniyle gerçekleşen aktif iletişim sürecine bağlı tanımlanan algıdır. İkincisi ise ilkalgının arka planında önemli bir etken olan ancak bu ilk algıdan da beslenen geçmişe ve geleceğe dönükbir algıdır. Bunlar literatürde imaj ve itibar olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışma belediyelerin personel, başkan ya da hizmetlerle ilgili vatandaşta bıraktığı izlenimlerinbelediyeyle ilgili oluşan genel algıya etkisini ele almaktadır. Bu bağlamda Giresun Belediyesi’yleilgili Giresun il merkezinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada Giresun Belediyesi’nin başkan vepersonele dayalı temsil gücü ve hizmetleriyle ilgili imaj faktörleri belirlenmiş ve bu faktörlerin GiresunBelediyesi’ningenel algısına etkisi incelenmiştir. Araştırmada imaj faktörlerinin belediyeningenel algısının önemli bir açıklayıcısı olduğu ve genel algı üzerindeki en büyük etkeninbaşkan faktörü olduğu sonucuna varılmıştır.