Sağlık Çalışanlarında El Hijyeni İnancı ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi - Sevim Çelik; Şükran Doğan; Elif Karahan (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Amaç: Bu çalışma sağlık çalışanlarının el hijyeni inancı ve el hijyeni uygulamalarınınbelirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma tanımlayıcı tipte biraraştırmadır. Eylül 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan birüniversitenin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütülen çalışmanın örneklemini, enaz 6 aylık bir çalışma deneyimi olan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 252 sağlık çalışanı(hemşire, doktor, ebe, sağlık memuru) oluşturdu. Araştırmanın verileri sosyodemografikbilgileri içeren anket formu, el hijyeni inanç ölçeği ve el hijyeni uygulama envanteri ile eldeedildi. Student t testi, tek yönlü ANOVA, Kruskal Wallis ve Pearson Korelasyon testi ile verilerinanalizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının yaş ortalaması 32.15±6.04,% 72.6’ı kadın, %64.3’ü evli, %61.1’i lisans mezunu, % 75.6’sı hemşire, % 12.7’si doktor,%8.7’si sağlık memuru, % 2.8’i ebe ve hizmet süresi ortalaması 8.89±5.48 yıl olduğu saptandı.Sağlık çalışanlarının el hijyeni inanç ölçeği puan ortalaması 84.03±8.28 ve el hijyeni uygulamaenvanteri puan ortalaması 63.97±6.37’dir. İki ölçek arasında zayıf pozitif yönde anlamlıkorelasyon olduğu belirlendi (r=0.312, p<0.001). Hizmet süresi ile el hijyeni inancı (r=0.20,p=0.001) ve uygulaması (r=0.179, p=0.004) arasında zayıf anlamlı pozitif ilişkinin olduğu;yaş ile birlikte el hijyenin inancının da arttığı tespit edildi (r=0.20, p=0.049). Lisans düzeyinde(X2K-W= 9.46, p=0.024) ve dahili servislerde (F=5.77, p=0.004) çalışan sağlık çalışanlarının elhijyeni inanç ölçeği puanı anlamlı olarak yüksekken kadınlarda el hijyeni inanç ölçeği (t=-.85,p<0.001) ve el hijyeni uygulama envanteri (t=-3.061, p=0.03) puan ortalamasının da yüksekolduğu belirlendi. Sonuç ve Öneriler: Sağlık çalışanlarının bildirimlerine göre el hijyeniinançlarının ve el hijyeni uygulamalarının yüksek olduğu, el hijyeni inancının el hijyeniuygulamasını etkilediği, hizmet süresinin artması ile de el hijyeni uygulamasının da arttığısonucuna varıldı.