TOPLUMSAL ŞİDDETİN AKTARIM YOLUYLA YENİDEN ÜRETİLMESİ: BASININ TELEVİZYONLAŞMASI BAĞLAMINDA ŞEFİKA ETİK CİNAYETİ - Derya Altun; Huriye Toker (Selçuk İletişim)
Günümüzde toplumsal yapıyı etkileyen, gündelik hayatın algısı üzerinde söz sahibi mekanizmalardan biri olan medya, görsel ve yazılı kitle iletişim araçları ile bu etki alanını her geçen gün daha da genişletmektedir. Medya belirttiğimiz bu etkisini, yaşadığımız binlerce olaydan seçtiği haber hikayeleri aracılığıyla gerçekleştirir. Medyanın sağladığı en önemli toplumsal ürünlerden 'haber ve etkileri' üzerine pek çok araştırma ve görüş mevcuttur. Haberi oluşturmak aslında sosyologların da belirttiği gibi gerçekliğin resmini çizmek yerine, bir bakıma gerçekliği yeniden kurgulamaktadır. Bu gücü en iyi gözlemleyebileceğimiz alanlardan biri de kadının basında, özellikle şiddet olaylarındaki temsilidir. Medyanın kadına yönelik şiddetine eleştirel medya kuramları ve feminist perspektifle yaklaşılan bu çalışmada, 7 Ekim 2011 tarihli Şefika Etik cinayetinin basın analizi gerçekleştirilmiştir.  Habertürk gazetesinin sür manşetten verdiği ve haber fotoğrafıyla sözkonusu haberin yarattığı tartışma ortamı, farklı eğilimlere seslenen gazete örneklemi üzerinden nitel ve nicel içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir.