Gençlere Yönelik Almanca Ders Kitaplarında Metin Türleri ve İncelenmesi - Mukadder Seyhan Yücel (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Genç bireylerin biyolojik, zihinsel ve sosyalgelişimleri, çocuk ve yetişkin hedef kitlelere göre farklılaşmaktadır.Dolayısıyla genç bireylerin öğrenme biçimlerine göre dikkatelerini çekecekmateryal kullanımının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda gençler içinüretilmiş günümüz Almanca ders kitaplarında gençlerin ilgi alanlarına yönelikkonular ve metin içeriklerinin bulundurulması kaçınılmazdır. Gençlere yönelikyabancı dil öğreniminde kullanılan Almanca ders kitaplarında gençlerinilgilerini çekebilecek ve onları motive edecek en önemli araçlardan biri, bukitaplarda yer alan metinlerdir. Bu çalışmanın amacı uluslararası alanlardakullanılan başlangıç seviyesindeki iki güncel Almanca ders kitabı örneğinde, kullanılanmetin türlerini ve içeriklerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Almancaders kitapları örneğinde kullanılan metinlerin, gençlerin ilgi alanları ve gereksinimlerinine derecede etkileyebileceği konusu incelenmiştir. Çalışma bulgularını eldeedebilmek için her iki kitapta metin türleri ve incelemesi için nitel araştırmayöntemlerinden doküman analizi tekniği uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda heriki Almanca ders kitabında metin türleri açısından kullanmalık metinlerin yoğunbir biçimde kullanıldğı tespit edilmiştir. Belirtilen Almanca ders kitaplarındakullanmalık metinlerin kullanım amaçları olarak, hedef dildeki günlük hayatıyakından tanımak, gençlerin dikkatlerini farklı içerikler ile çekmek, günceldilin kullanım zenginliğini yansıtmak,hedef ktitleyi eylem odaklı yönelimlere teşvik etmek ve kültürelbilgiler edinmek amacıyla yer aldığı belirlenmiştir.