AB Hukukunun Temel İlkeleri Çerçevesinde AB’ye Katılım ve Türkiye’nin Müzakere Çerçeve Belgesinde Yer Alan Esaslar - Sanem Baykal (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği’ne katılımın usulü ve koşulları Avrupa Birliği’nin temel metinlerinde ve AB kurumlarının çeşitli belgelerinde düzenlenmektedir. Söz konusu usul ve koşullar diğer aday ülkeler gibi Türkiye’ye de 1999 yılında Helsinki Zirvesi’nde adaylık statüsünün kabulünden itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’nin de dahil olduğu son genişleme evresi ya da dalgası bakımından uygulanan temel esaslar, özellikle katılım müzakerelerinin tabi olduğu koşullar ile bunların Türkiye’nin katılım müzakerelerinin oluşturmaktadır. Bu çerçevede özellikle üzerinde durulacak konu ise katılım müzakerelerinin yürütülme esaslarının düzenlendiği Türkiye için Müzakere Çerçeve Belgesinde yer alan “uzun geçiş dönemleri, özel düzenlemeler, derogasyonlar ve daimi korunma önlemlerine başvuru imkanı” gibi hususların AB hukukunun temel ilke ve esasları çerçevesinde ne ölçüde mümkün, adil ve uygulanabilir olduğudur