Сonsiderente cu privire la reforma procedurilor sumare în procesul penal - Irina PAVEL-GUZUN (Revista Naţională de Drept)
Întru perfecționarea cadrului legal și pentru a menține echilibrul între necesitățile societății și normele de drept, legiuitorul caută soluții adecvate, inclusiv prin modificarea normelor procesuale. În acest aspect, procedurile sumare recent au suportat modificări, efectuându-se chiar o reformă în acest sens. Obiectivele prezentului studiu au vizat analiza noilor proceduri sumare introduse în legea procesual-penală și modificările operate la cele existente. Au fost analizate premisele modificărilor legislative, dar și, nemijlocit, procedurile sumare: acordul de recunoaștere a vinovăției, procedura de judecare a cauzei în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, acordul judiciar de interes public și acordul de cooperare.