O zagrożeniach bezpieczeństwa ekonomicznego w społeczeństwie ryzyka - Marek Leszczyński (Finanse i Prawo Finansowe)
Cel artykułu. Celem artykułu jest analiza i diagnoza bezpieczeństwa ekonomicznego w kontekście holistycznycznie pojmowanych wyzwań społecznych. Głównym problemem badawczym podjętym w artykule jest nasilanie się zagrożeń ekonomicznych w warunkach przejścia do kapitalizmu finansowego oraz zwiększania się społecznych kosztów ryzyka tego przejścia.