„Strajk” Siergieja Eisensteina, czyli atrakcyjność ideologii - Jarosław Twardosz (Kwartalnik Filmowy)
Twardosz stara się prześledzić, w jaki sposób w pełnometrażowym debiucie reżyserskim Siergieja Eisensteina Strajk z 1924 roku przejawia się ideologia marksistowska, a przede wszystkim, w jaki sposób determinuje jego kształt formalny. W swoim wywodzie odwołuje się zarówno do sytuacji ówczesnego kina radzieckiego na tle kinematografii światowej, a także do awangardowych kierunków dynamicznie rozwijających się w teatrze i sztukach plastycznych Rosji radzieckiej okresu NEP-u. Autor przygląda się drodze twórczej Eisensteina, a także samej tkance filmu. Analizuje użyte w nim techniki oparte na montażu atrakcji, których celem miało być wywołanie szoku u widza i zburzenie obowiązującej w sztuce iluzyjności.