YAZILI BASINDA FOTOĞRAF DIŞINDA KULLANILAN GÖRSEL ÖGELER: GRAFİKLER VE İLLUSTRASYONLAR - Feyyaz Bodur (Selçuk İletişim)
İlk önceleri görüntüsüz olarak yayınlanan gazetelerde, daha sonra elle çizilmiş resimler ve grafikler yer aldı. Fotoğrafın bulunması ve gazetelerde basılabilme olanaklarının geliştirilmesiyle birlikte yazısal bildirimler daha inandırıcı duruma geldi.Gazetelerin görsel öğeleri olan fotoğraflar, illustrasyonlar ve grafikler, inandırıcılığın yanında başka fonksiyonlara da sahiptir; Sayfaya renk katma, okuyucuyu eğlendirme ve haberleri mizah yolu ile eleştirme.Haber grafikleri ve illustrasyonlar, fotoğrafın çekilmesinin mümkün olmadığı ve çeşitli nedenlerle fotoğraf çekilmediği durumlarda haberi desteklemek için kullanılır.Bu amacı gerçekleştirmek için, haberlere görüntü çizimi sırasında editör ve grafiker birlikte çalışırlar. Zira editör, fotomuhabirinden habere ne tür fotoğraf istiyorsa grafikerden de o mesajı verecek çizim isteyecektir.Günümüzde gazetecilik bilgisayar teknolojisinden en çok yararlanan mesleklerin başında gelmektedir. Bu ned*enle editörün gazetecilik bilgisi kadar grafikerin de mesleki bilgi (gazetecilik ve bilgisayarda grafik programlarını kullanabilme) ile donanımlı olması gerekir.