Fissür çürüklerinin teşhisinde DIAGNOdent ve Cariescan Pro cihazlarının performansının değerlendirilmesi - Nihal Beldüz Kara (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu in vivo çalışmanın amacı, çürük sıklığının fazla olduğu yeni sürmüş daimi molar dişlerin okluzal çürüklerinin belirlenmesinde lazer esaslı floresans (diagnodent), LED esaslı (Cariescan Pro) çürük teşhis cihazları ve görsel muayenenin karşılaştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Pedodonti kliniğimize başvuran 50 hastanın toplam 200 yeni sürmüş daimi molar dişleri önce Ekstrand’ın gözle muayene yöntemi, sonra da DIAGNOdent ve Cariescan Pro cihazları ile muayene edildi.Bulgular: Gözle Muayene, DIAGNOdent ve Cariescan Pro metotları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken (p<0.05), DIAGNOdent ve Cariescan Pro metotları arasında tespit edilen istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözle muayene ile yapılan analiz sonuçlarına göre daha düşük bulunmuştur.Sonuç: Çalışmadaki limitasyonlar göz önünde bulundurularak, DIAGNOdent ve Cariescan Pro cihazları çürük teşhisi için benzer değerler ortaya çıkarmıştır. DIAGNOdent ve Cariescan Pro klinik kullanım için uygundur.