Biyoseramik Kanal Patı ile Kontamine Dentinde Farklı Kanal Patı Uzaklaştırma Protokollerinin Adezivin Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi - Zeynep Özpolat; Zeliha Bek Kürklü; Oğuz Yoldaş (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Adezivlerin dentine daha iyi bağlanabilmesi için kanal patının diş duvarından tamamen uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu çalışmada farklı kanal patı uzaklaştırma protokollerinin tek aşama bir adezivin biyoseramik bir kanal patıyla kontamine dentine push-out bağlanma dayanımı üzerine etkisi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntemler:Alt 2. premolar dişlere 3mm çapında silindirik kök kanal giriş kaviteleri açıldı. Bütün kanallar NiTi R25 Resiproc eğe (VDW, Almanya) ile şekillendirildi ve EndoSequence BC kanal patı (Brasseler, Amerika) ve guta-perka ile dolduruldu. Kontrol gruplarındaki kök kanallarının dolumu yapılmadı bu sebeple  koronal dentin yüzeyleri kanal patı ile kontamine olmadı. Bu kavitelerin G-Premio universal bond (GC Corp., Japonya) ve G-ænial kompozit(GC Corp., Japonya)  ile restorasyonları yapıldı. Deney gruplarında dentin yüzeyleri EndoSequence BC ile kontamine edildi ve kuru pamuk pelet, distile su ile doymuş pamuk pelet, 2 ml distile su veya sulu ultrasonik enerji ile temizlendi. Kanal patının uzaklaştırılmasından sonra, kavite yüzeyi adeziv ve kompozit rezin ile restore edildi. Örnekler, push-out bağlanma dayanımının değerlendirmesi için 1.5 mm'lik bir kalınlıkta yatay olarak kesildi. Her örnekten 2 kesit alındı.Bulgular:En yüksek bağlanma dayanımı değerleri kontrol grubunda elde edilmiştir, bunu ultrasonik ile yıkama, su ile yıkama, ıslak pamuk ile silme ve kuru pamuk ile silme takip etmektedir. Kontrol grubu ile kuru pamuk ile silme grubu (p = 0.038) ve ultrasonik ile yıkama grubu ile kuru pamuklu ile silme grubu (p = 0.041) arasında anlamlı fark vardır.Sonuçlar:Biyoseramik kanal patlarının bağlanma dayanımı, kullanılan su miktarı ile doğru oranda artmaktadır.Anahtar Kelimeler:Adezyon, kompozit, kök kanal patı