ПОТЕНЦІАЛ САДІВНИЦТВА ТА НАПРЯМИ ЙОГО ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ В УМОВАХ ПОДІЛЛЯ - Т. В. Козіна (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Садівництво є однією із традиційних сільськогосподарських галузей України, розвиток якої ґрунтується на сприятливих ґрунтово-кліматичних умовах для вирощування більшості плодових і ягідних культур і вікових традиціях населення, великих внутрішніх потребах плодів і ягід як незамінних продуктів харчування у свіжому вигляді й у вигляді продуктів промислової переробки. Природний потенціал продукції галузі садівництва сприяє формуванню високих урожаїв плодових культур. Завдяки цим особливостям Україна має можливість не тільки забезпечити власні потреби у відповідній продукції цієї галузі, але й експортувати її. Різке зменшення обсягів виробництва та споживання плодової продукції, значне скорочення плодоносних площ багаторічних насаджень, планомірне зменшення частки молодих садів, відсутність необхідної фінансової підтримки з боку держави призвели до збитковості виробництва продукції цієї галузі в багатьох сільськогосподарських підприємствах. У разі невисокого рівня виробництва плодів виникають великі труднощі з їх збутом через нерозвиненість торговельної інфраструктури, збереження та переробки плодів, втрати зовнішніх ринків збуту. Це зумовлює необхідність комплексного дослідження теоретичних і практичних аспектів підвищення ефективності виробництва продукції садівництва. Сучасний рівень виробництва плодів і ягід в Україні дуже низький порівняно із країнами розвинутого садівництва, що пов’язано із цілою низкою причин об’єктивного та суб’єктивного характеру. Незважаючи на це, дана галузь в Україні має значний потенціал для забезпечення внутрішніх потреб і для виробництва плодоовочевої продукції на експорт. У статті наведено результати досліджень сучасного стану галузі садівництва в Україні, а також охарактеризовано стан ринку плодово-ягідної продукції. Відзначено, що вона перебуває в умовах кризи, для подолання якої потрібно здійснити декілька організаційно-економічних перетворень із визначенням перспектив подальшого функціонування галузі.