DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİN FARKLI KUŞAK AYRIMLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZME ETKİSİ - THE EFFECT OF DEMOGRAPHIC VARIABLES ON ORGANIZATIONAL CYNICISM ON THE BASIS OF DIFFERENT GENERATION - Seher Yastıoğlu; Esin Barutçu; Mehmet Ali Taş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çalışanlarınyöneticilerine karşı inançsızlığı, davranışların ardında art niyet arama,güvensizlik, öfke, şüphecilik ve eleştirel tavırlar gibi olumsuz tutum vedavranışları içeren örgütsel sinizm, günümüz örgütlerinde giderek yaygın halegelmekte, çatışma ortamı oluşturmakta ve bertaraf edilmek istenilen çalışandavranışlarının içerisinde yer almaktadır. Günümüz örgütlerinin çalışanprofillerine bakıldığında, her birinin karakteri, beklentileri, yaşama amacı,içinde bulundukları koşullar ve iş yapış şekilleri farklı olan üç farklıÇalışanlarınyöneticilerine karşı inançsızlığı, davranışların ardında art niyet arama,güvensizlik, öfke, şüphecilik ve eleştirel tavırlar gibi olumsuz tutum vedavranışları içeren örgütsel sinizm, günümüz örgütlerinde giderek yaygın halegelmekte, çatışma ortamı oluşturmakta ve bertaraf edilmek istenilen çalışandavranışlarının içerisinde yer almaktadır. Günümüz örgütlerinin çalışanprofillerine bakıldığında, her birinin karakteri, beklentileri, yaşama amacı,içinde bulundukları koşullar ve iş yapış şekilleri farklı olan üç farklıkuşağın aynı anda yer aldığı görülmektedir. Bu kişisel farklılıklar ise aynıyönetimsel süreçlere dâhil olan bireylerin yöneticilerini algılayışbiçimlerinde ve iş hayatındaki davranışlarında belirgin farklar ortayaçıkardığı düşünülmektedir. Zira şikâyet etmeyen, sorumluluk anlayışı yüksek,daha kanaatkâr ve itaatkâr olan X kuşağı çalışanları ile sabırsız, hırslı,rutinlerden ve prosedürlerden hoşlanmayan ve inisiyatif kullanmak isteyen Ykuşağı çalışanlarının iş değerlerinin, örgüt içi davranışları algılayışbiçimlerinin ve otoriteye karşı bakış açılarını farklılık göstermesi şaşırtıcıolmamaktadır.Bu çalışmada farklıkişilik özellikleri, tutum ve değerleri olan kuşakların örgütsel sinizmdereceleri ve demografik değişkenlere göre sinizm derecelerinin farklılıkgösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında MehmetAkif Ersoy Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlere ulaşılmıştır.Araştırmaya katılan farklı kuşak mensubu akademisyenlerin örgütsel sinizmdüzeyleri yaş, cinsiyet, medeni durum ve unvan değişkenlerine göre elealınmıştır. Akademik personelin demografik değişkenlerine göre kuşakayrımlarında örgütsel sinizm ve alt boyutlarında anlamlı fark olup olmadığınıtest etmek için Bağımsız Örneklem T testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgularagöre akademik personelin sinizm düzeylerinin ve alt boyutlarının kuşakayrımlarında demografik değişkenlere bağlı olarak anlamlı şekilde değiştiğitespit edilmiştir.