Оцінювання зовнішньосекреторної функції підшлункової залози у вагітних із гестаційним цукровим діабетом - L.M. Kupchik; T.V. Tsapenko (Український журнал Здоров'я жінки)
Гестаційний цукровий діабет (ГЦД) є наслідком фізіологічно обумовленої інсулінорезистентності у вагітних, функцією якої є забезпечення плода достатнім рівнем глюкози для його адекватного росту. Частота виникнення ГЦД не має тенденції до зниження. Ендокринна та екзокринна частина підшлункової залози анатомічно та функціонально взаємодіють, тому дослідження наявності відхилень не лише острівцевого, але й ацинарного комплексу в жінок із ГЦД стає актуальним питанням сучасного ведення вагітності.