Istrani u Mlecima (XV.-XVIII. st.) - Lovorka Čoralić (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Na osnovi gradiva iz mletačkih arhiva prikazano je iseljavanje, nazočnost i djelovanje Istrana u Mlecima od XV. do XVIII. st. Ukazano je na intenzitet iseljavanja, podrijetlo doseljenika, njihova zanimanja, mjesta stanovanja, obitelj, rodbinske i prijateljske veze, vjerski život i odnos s crkvenim ustanovama. Spomenuti su i oblici neželjenogprisutstva u Mlecima (suđenja), te doprinos istaknutih Istrana mletačkoj kulturnoj i znanstvenoj baštini.