OSMANLIDAN CUMHURİYETE GÜRÜN’DE SOSYAL VE EKONOMİK HAYAT - Ayşe Meral Uzun; Ahmet Uzun (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma on dokuzuncu ve yirminciyüzyıla ait Osmanlı arşiv belgelerinden hareketle Sivas’ın Gürün ilçesindesosyal ve ekonomik hayatın çeşitli yönlerini araştırmaktadır. Bu kapsamda imparatorluğunson dönemleri ile Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar şehrin sosyal ve ekonomikhayatının temel özellikleri ele alınmaktadır. Arşiv belgeleri Gürün’de Müslümanve gayrimüslimlerden müteşekkil nispeten kalabalık bir nüfusun varlığını, tarım,sanayi ve ticarete dayalı dinamik bir iktisadi yapının geliştiğinigöstermektedir. Şehrin iktisadi hayatında gayrimüslimler (Ermenilerin) önemlibir rol oynamaktaydı. Ancak imparatorluğun çöküş sürecinde harplere,karışıklıklara ve isyanlara bağlı olarak yaşanan göçler, şehrin sosyal veiktisadi hayatında kalıcı ve derin etkiler bırakmış gözükmektedir.