Scopus Veri Tabanında Metaverse ve Eğitim Alanında Yapılan Bilimsel Çalışmalar: Bibliyometrik Bir İnceleme - Hazal Ezgi Özbek; Gizem Koçak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışma, Scopus veri tabanı üzerinde 2008-2023 yılları arasında metaverse ve eğitim kavramlarını içeren uluslararası bilimsel çalışmaları bibliyometrik bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, başlık, özet ve anahtar kelimeler içerisinde "metaverse" ve "eğitim" kavramlarını barındıran 709 uluslararası bilimsel çalışmanın bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. VOSviewer aracılığı ile çalışmalara yönelik analizlerin görsel haritaları oluşturulmuştur. 2008-2023 yılları arasında Scopus veri tabanında yayınlanan uluslararası bilimsel çalışmaların sayısında belirgin bir artış gözlemlenmiş olup; özellikle 2022 ve 2023 yıllarında önemli bir yükseliş olduğu tespit edilmiştir. "Bilgisayar Bilimleri", "Sosyal Bilimler" ve "Mühendislik" gibi farklı alan çalışmalarına ait akademik disiplinlerin, metaverse ve eğitim konularında yoğun bir şekilde araştırma yapılan alanlar olarak öne çıktığı görülmüştür. "Metaverse" kelimesi, bibliyometrik analizde en çok görüntülenen anahtar kelime olarak belirlenmiştir. "Virtual Reality", "Augmented Reality" ve "Education" gibi anahtar kelimeler, metaverse ve eğitim konularında yoğun bir şekilde birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar arasında en çok atıf alan eserler, Dwidedi (2022), Kye (2021), Hwang (2022) ve Tlili (2022) olarak tespit edilmiştir. Çin, en yüksek çalışma sayısına sahip olan ülke iken, bilimsel araştırmalarda en fazla atıf alan ülkenin Güney Kore olduğu görülmüştür. Güney Kore’yi ikinci sırada Çin’in, üçüncü sırada ise Amerika’nın takip ettiği gözlemlenmiştir.