TEMELSİZ ŞİDDETE KARŞI JACQUES DERRİDA FELSEFESİ - Esra Halıcı; Arslan Topkaya (Felsefe Dünyası)
Derrida yirminci yüzyıl felsefesinde olağanüstü bir etki yaratır. Bu felsefe yaygın olandüşüncelere karşı adeta bir meydan okumadır. Derrida felsefesi ile bildiğimiz anlamlardanbilmediklerimize erişir, alışkanlıklarımızı bir kenara koyarak metinlerde farkı ve sonsuzanlamları aramaya koyuluruz. Dolayısıyla Derrida bizlere alışılmışın dışında bir felsefesunar. Batı metafiziğine getirdiği eleştiriler doğrultusunda felsefesine yön veren Derridaya göz ardı edilmiş kavramlara işaret eder ya da sözcük oyunları kurarak bizleri yeniterimlerle tanıştırır. Bu doğrultuda Derrida Batı metafiziğinde mevcut olan karşıtlıklarınve tek bir hakikat, öz anlayışının şiddet içerdiği fikrini savunur. Bu makalede, bu varsayımdanhareketle, ilk olarak Derrida’nın Batı metafiziği eleştirisine değinilecek ve budoğrultuda ele aldığı söz ve yazı karşıtlığına açıklık getirilecektir. Sonrasında ise bu temelsizşiddet karşısında Derrida’nın nasıl bir tavır alıp felsefesine nasıl bir yön verdiğinedeğinilecektir.