Pengetahuan dan jurubahasa persidangan - Fook Khoon Wong (Journal of Modern Languages)
Para jurubahasa merupakan satu kumpulan professional yang tidak ramai apabila dibandingkan dengan ahli-ahli profesional yang lain. Keadaan ini disebabkan oleh kerja profesyen yang amat rumit dan sukar serta kelayakan lain yang mesti diperolehi sekiranya seorang jurubahasa itu ingin menjalankan dengan baik tugas mengalihbahasanya. Antara faktor-faktor yang lain pengetahuan adalah paling pceting dalam kerja seorang jurubahasa. Pengetahuan yang terlibat boleh dibahagikan kepada: (a) Pengetahuan bahasa (pengetahuan linguistik) (b) Pengetahuan am (c) Pengeratuan pengkhususan iaitu pengetahuan dalam sesuatu persidangan.