Viktigt men inte roligt – förskollärarstudenters attityder till matematik - Benita Berg; Pernilla Sundqvist (Nordisk Barnehageforskning)
Tidigare forskning visar att blivande och verksamma förskollärare ofta har negativa attityder och lågt självförtroende i matematik. Dessa attityder påverkar deras undervisning och barns möjligheter att lära sig. Förskollärarutbildningen behöver adressera studenternas attityder och främja positiva attityder gentemot matematik. Denna studie syftar till att undersöka blivande förskollärares attityder mot matematik, hur dessa förändras under utbildningen och vilka faktorer i utbildningen som påverkar förändringarna. Studenter i tre stadier av programmet deltar – i termin 1, termin 3 och termin 5. En tvådimensionell definition av attityd anammas och en kortversion av Attitudes Towards Mathematics Inventory (ATMI) används tillsammans med öppna frågor och intervjuer. Resultaten visar att studenternas attityder är negativa i den affektiva komponenten men neutrala till positiva i den kognitiva komponenten. De flesta studenterna i termin 5 upplever en positiv förändring i attityd under utbildningen på grund av positiva och tillgängliga lärare, ökad kunskap om matematik i förskolan samt utvecklad ämneskunskap vilket de får ”kvitto” på när de klarat ämnestentamen.