Constructional modeling in the formalism of cognitive-quantitative construction grammar - Вікторія Жуковська (Вісник Київського національного лінгвістичного університету. Серія: Філологія)
У статті проаналізовані результати конструкційного моделювання у формалізмі когнітивно-квантитативної граматики конструкцій як нової дослідницької моделі когнітивно-квантитативного напряму. Ця дослідницька модель, виявлена в триангуляції теоретико-методологійних положень й аналітико-дослідницького інструментарію когнітивно-семіотичних студій і квантитативно- корпусної лінгвістики, пропонує комплексний квалітативно-квантитативний підхід до вивчення когнітивних основ, загальних та ідіосинкратичних лінгвальних властивостей, вживаності та дистрибуції лінгвальних конструкцій. У цьому контексті конструкційне моделювання передбачає застосування комп’ютеризованої лінгвоквантитативної процедури параметризації профілю конструкції. Вказана процедура надає операціоналізовані й статистично перевірені дані про основні параметри, що детермінують лінгвістичну поведінку конструкції. Моделювання проводиться з використанням рамково-скобкового нотаційного запису, який інтегрує рамковий запис для представлення цілісної інформації на рівні конструкції та інформації на рівні її складників, і скобковий запис для деталізації специфічних лінгвальних властивостей і конструкційних обмежень. Конструкційне моделювання в інтегрованій рамково-скобковій системі нотаційного запису, застосоване до англійських ꞌвідокремлених нефінітних/недієслівних з експліцитним підметомꞌ-конструкцій, уможливлює комплексне представлення їхніх зовнішніх і внутрішніх лінгвальних властивостей та фіксує зв’язки успадкування між конструкціями на макро-, мезо- та мікрорівнях конструкційної мережі. Результати дослідження демонструють можливість застосування формалізму когнітивно-квантитативної граматики конструкцій для відображення лінгвістичних властивостей і обмежень складних лінгвальних конструкцій рівня клаузи та моделювання, як ці конструкції ймовірно репрезентуються в ментальній граматиці мовців.