Butterkinder – austriacki epizod z historii europejskich dzieci - Beata Kosińska-Krippner (Kwartalnik Filmowy)
Szkicując sytuację Austrii po 1945 r. i odwołując się do filmu Butterkinder – Überleben nach dem Krieg. Kinderverschickung aus Österreich 1945-1950 (reż. Alois Hawlik, prod. Austria –Hiszpania, 2007), autorka przypomina mało znany epizod z historii Austrii dotyczący Butterkinder, czyli dzieci wysyłanych z Austrii zaraz po wojnie za granicę, by odżywiły się i odzyskały wiarę w lepszy świat. Od 1945 r. rodziny ze Szwajcarii, Belgii, Irlandii, Danii, Holandii, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Portugalii i Węgier przyjęły od 80 000 do ponad 100 000 austriackich dzieci. Niektóre z nich pozostały na zawsze u swych nowych opiekunów. Autorka zwraca uwagę, że film pokazał okres powojenny nie z punktu widzenia zwycięzców lub pokonanych, ale dzieci, i po raz pierwszy dał szansę przemówić samym – dorosłym już – „maślanym dzieciom”, przywrócił światu i samym Austriakom pamięć o tym wydarzeniu, przypominając przy okazji jedną z pierwszych powojennych europejskich akcji pomocowych, która pozostawiła ślad ponad granicami i była demonstracją europejskiej solidarności na długo przed zjednoczeniem Europy.