ADRİYATİK-İYONYA GİRİŞİMİ-KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ: BİR KARŞILAŞTIRMA - Emre Kalay (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Adriyatik-İyonya Girişimi (AII) Türkçe alanyazında yeterince dikkat çekememiştir. AII ile benzerlikler gösteren Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ise Türkiye’ de oldukça bilinen bir uluslararası örgüttür. AII hakkında değerlendirme yapabilmek adına her iki örgütün de deniz havzaları ile tanımlanması, benzer amaçlara sahip olması, her iki örgüte de mensup bazı ortak üyelerin olması ve bu örgütlerin kimi üyeleri arasında birtakım siyasi sorunlar bulunması gibi nedenlerden dolayı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü bir kıyaslama aracı olarak kullanılmıştır. Kıyaslamada örgütlerin kurucu belgelerindeki amaçlarına ne ölçüde yaklaştıklarına bakılarak AII’ nin başarılı bir örgüt olarak değerlendirilebilirken, KEİ için başarısızlığın söz konusu olduğu belirtilmiştir. Bu noktada Medeniyetler Çatışması tezindeki kültürel ve ekonomik işbirliği açıklamasına başvurulmuş ve benzer iki örgütten birinin başarılı diğerinin başarısız oluşunda Avrupalılaşma kavramının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.